תהליך גיוס העובדים דורש ממעסיקים רבים יכולות גבוהות אשר יאפשרו להם להבין ולאמוד את המועמד היושב מולם. ראיונות העבודה הנערכים למועמדים לא תמיד שופכים אור אודות האדם מולנו ולכן חשוב לקחת בחשבון את השימוש בפוליגרף.
ידוע כמובן שבמסגרת ראיון העבודה המועמד שמולנו יבליט את תכונותיו הבולטות והחיוביות. למול החשיבות הרבה שיש בראיון על מנת לאמוד תכונות חיוביות אלו, אנו נרצה אף להבין יותר לעומק גם לגבי מידע נוסף שהמועמד שומר לעצמו. מידע שיש בו להשפיע על ההחלטה האם להעסיקו? וכזה שניתן לדלות ולהבין לגביו דרך בדיקת פוליגרף.
באיזה מכון פוליגרף נבחר?
חשוב שנבחר כמובן לעבוד עם מכון פוליגרף לו הניסיון והידע בכל הנוגע לתחום של בדיקת פוליגרף לעובד. מכוני הפוליגרף מתמחים במספר רחב של בדיקות פוליגרף. חלקם של המכונים יותר ממוקדים בבדיקות פוליגרף הנוגעות לעולם הפלילי, למשל ופחות עוסקים בבדיקות פוליגרף בתחום ההשמה וכוח אדם.
על מנת שנוכל להתרשם שמכון הפוליגרף אכן מכיר ויודע לבצע בדיקות הנוגעות לתחום ההשמה וכוח האדם, חשוב לבדוק לעומק האם למכון ניסיון בעבודה עם מסגרות אחרות קטנות וגדולות אשר עשו בו שימוש בתחום זה? בחלק מהמקרים, תיתכן מחלקה ייעודית של המכון לבדיקות בתחום ההשמה וכוח אדם המנוהלת על ידי חוקרים אשר מגיעים מתחום זה.
מתי לשלב את בדיקת הפוליגרף?
שאלה משמעותית נוגעת לגבי תזמון בדיקת הפוליגרף. האם לשלבה בטרם נערוך את ראיון העבודה או האם כדאי לבצעה לאחר מכן? חשוב להבין שכל בדיקת פוליגרף תעלה לנו כסף. ביצוע שלה עוד בטרם ראיינו את המועמד עשויה להיות מיותרת ולכן העדיפות היא בביצוע בדיקת הפוליגרף רק אחרי שהמועמד עבר את שלב הראיון הראשון. מעבר לכך, על סמך אותו ראיון העבודה הראשוני, ניתן יהיה לבקש ממכון הפוליגרף העורך את הבדיקה, לשלב בה שאלות ונקודות חשובות שצפו בעת הריאיון עצמו.
מהן השאלות החשובות שיש להעלות בבדיקת הפוליגרף?
בדיקת הפוליגרף מהווה בדיקה שבאופן טבעי איננה נעימה. חלק מהשאלות אינטימיות ויש בהן בכדי לנבור בחייו האישיים ועברו של המרואיין. בהינתן כך, אנו נרצה לשלב בבדיקת הפוליגרף שאלות שיש בהן לעזור לנו לתהות אודות המועמד ולוותר על שאלות מיותרות היכולות לגרום לעוגמת נפש.
מכוני הפוליגרף העוסקים בתחום ידעו כמובן להנחות אותנו מהן השאלות הלגיטימיות והרלוונטיות ואילו שאלות מיותרות? סיעור מוחין זה יאפשר לנו לצמצם את השאלות לכאלו שיש בהן לגיטימיות, תוך זהירות רבה מבלי לפגוע עמוקות בחייו הפרטיים והאישיים של המועמד.
איך לפעול אם בדיקת הפוליגרף גורמת למעסיקים להיות חצויים לגבי מועמד כלשהו?
במקומות רבים ההחלטה על העסקת המועמד שמורה לצוות של אנשים ואיננה מתקבלת על ידי אדם אחד. בהינתן בדיקת הפוליגרף, יש ולאחריה ייוצר מצב של התלבטות בה חלק מהמעסיקים יהיו מעוניינים לראות את המועמד ממשיך ואחרים יראו בתוצאות הבדיקה ככאלו שלא יאפשרו העסקה. כאן, חשוב שצוות המעסיקים יחליט מראש על קריטריונים ברורים שעל בסיסים ניתן לקבל החלטות. במקרים מורכבים ממש, ניתן לקבוע למי מהצוות תהיה המילה האחרונה.